Traductor

dijous, 10 de novembre de 2011

Treball per racons

Qui diu que són més importants les matemàtiques que la plàstica? Qui diu que la història és més important que l’educació física? Podria fer moltes més preguntes per l’estil, però ja veieu per on vaig. Poc a poc, i per sort, les coses van canviant i comencem a veure que la persona intel•ligent no és aquella que en sap molt de matemàtiques, de història, de llengua, … sinó que la intel•ligència va molt més enllà.
El Dr. Howard Gardner va definir la intel•ligència com “la capacitat de resoldre o generar problemes quotidians i crear proudctes valuosos dintre de l’àmbit cultural”. Ens proposa 8 maneres de conèixer el món, 8 intel·ligències diferents:
1. Intel·ligència lingüística (la capacitat de pensar en paraules i d'utilitzar el llenguatge per expressar-se i comprendre), intel·ligència matemàtica (capacitat de raonar lògicament i per fer càlculs matemàtics), intel·ligència visualespacial (capacitat de percebre amb precisió el món visual i espacial), intel·ligència musical (capacitat de produir i apreciar ritmes, tons i timbre de les formes d’expressió musical), intel·ligència cineticacorporal (capacitat de controlar els moviments corporals i manipular objectes amb destresa), intel·ligència interpersonal (capacitat  de percebre i comprendre a les altres persones), intel·ligència intrapersonal (capacitat d'autoestima i d'automotivació) i la intel·ligència naturalista (capacitat d'atracció i sensibilitat del món natural).
Tothom posseeix aquestes intel·ligències, diu el Dr. Gardner, però cada persona difereix en el grau de desenvolupament de cadascuna d'aquestes.


Jo, personalment, en posaria alguna més d'intel·ligència, alguna més referida a la part emocional de la persona.

A les aules, hi ha moltes maneres de treballar. La que més m'agrada és la dels racons i aquesta permet treballar totes o la majoria d'aquestes vuit intel·ligències.
Es tracta d'organitzar els nens i nenes de la classe en petits grups i organitzar l'aula en espais on en cada un es treballi una cosa o una altra. Segons el tipus d'activitat que es realitzi a cada zona, es necessitarà més o menys a l'adult. Alguns racons permeten l'autonomia i d'altres potser no tant, però en general tots la potencien! El treball per racons permet atendre a cada nen/a de forma individual, respectant el seu ritme d'aprenentatge i interessos.
Alguns dels objectius principals d'aquesta manera de treballar amb els nens i nenes de la Llar d'Infants són:
- Potenciar la seva responsabilitat i iniciativa.
- Afavorir l'autonomia i capacitat d'organització del nen/a.
- Tenir cura del material.
- Treballar en petit grup.
- Potenciar la seva creativitat i imaginació.
També aprenen a observar, explorar, manipular, experimentar, descobrir, crear…
En l'etapa de pels voltants de l'any als 2 anys (aproximadament) hi ha poden haver aquests racons (sempre es poden fer variacions):
- El racó de joc sibòlic: amb utensilis típics de la cuina i aliments de joguina, nines, roba, vestits, cotxets, etc.
- El racó de la lectura: amb contes de diferents textures, mides i colors.
- El racó de les disfresses: amb robes, vestits, barrets, guants, teles...
- El racó de la música: on hi hagi tot tipus d'instruments i els puguin manipular i tocar com vulguin.
- El racó dels vehicles: amb garatges, cotxes, camions, tractors, avions, vies de trens...
- El racó de la perruqueria: amb pintes, raspalls , miralls , pots buits de crema, de sabó, de colònia, parts de secadors, "rulos", tovalloles...
- El racó de la plàstica: on hi hagi fulls, diaris, cartulines, i colors de tot tipus i ells puguin escollir lliurement sobre què i amb quin color pintar (aquest racó potser necessitaria més supervisió d'un adult en el cas dels més petits).
- El racó de les construccions: en aquest racó es dona la possibilitatd’introduir-se en el coneixement de l’espai, fent construccions amb fustes de diferents formes geomètriques o d’altres materials.

De racons en podriem posar molts més! De fet es poden anar variant depenent de l'edat dels nens/es als quals van adreçats, jo estic parlant dels petits, però més endavant es segueix treballant també per racons.
És important que els nens i nenes passin per tots als racons al llarg d'un període de temps. Però sense forçar-los, sempre motivant-los. Es tracta que passin per tots els racons, però segurament ens trobarem en que un els agrada més que d'altres i nosaltres no ho privarem això. Així descobreixen què volen, trien, i no els condicionem. Però també és cert que hi haurà racons que no els agradaran tant i no voldran repetir (ja sigui perquè s'avorreixen, o perquè els costa, o perquè s'equivoquen, ...) i se'ls haurà de motivar perquè ho intentin i hi trobin la diversió.

El treball per racons dóna als alumnes quelcom molt important: la possibilitat de refer el treball tantes vegades com ho necessitin... i com a conseqüència ajuda a perdre la por a equivocar-se i a millorar la seva autoestima i seguretat amb ell/a mateix/a.

Us deixo algunes (poques) imatges del material que podem trobar en alguns dels racons:Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada